Філософські аспекти глобалізації та їхній вплив на культурну ідентичність - Мороз, Олена Василівна; Саволайнен, Інна Павлівна; Козловець, Микола Адамович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Глобалізація як тенденція розвитку сучасного світу, багатовимірний і трансформаційний феномен здійснює масштабний вплив на суспільство, економіку та культуру, ініціюючи докорінні зміни в усіх сферах людської діяльності. Це явище постає перед сучасною філософією як фундаментальний виклик, пов’язаний із необхідністю збереження культурної ідентичності в умовах домінування гомогенізаційних тенденцій. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю подолання суперечностей між глобальними інтеграційними процесами та прагненням зберегти унікальність локальних і національних культур. Метою дослідження є осмислення філософських вимірів глобалізації та її впливу на культурну ідентичність, зокрема в аспекті діалектики між універсалізмом і партикуляризмом. Це дасть змогу не лише окреслити взаємодію цих процесів, а й сформувати концептуальні підходи до гармонізації глобальних і локальних цінностей. Результати дослідження вказують на двоїстий характер впливу глобалізації на культурні ідентичності: вона одночасно створює загрози та відкриває нові перспективи. Глобалізація, з одного боку, посилює процеси культурної гомогенізації, зумовлені домінуванням західних культурних моделей та зростанням споживацьких орієнтацій, що часто призводить до витіснення локальних традицій, мов і звичаїв на периферію суспільної уваги, а з другого, – створює сприятливе середовище для міжкультурного діалогу, що сприяє обміну ідеями, взаємному збагаченню культур, адаптації нових практик та інновацій при збереженні основних елементів культурної спадщини. Особливий інтерес становить виявлення феномену гібридних ідентичностей, які постають як результат динамічного синтезу локальних і глобальних впливів. Ці нові форми ідентичності ставлять під сумнів традиційні уявлення про культурну цілісність і водночас відкривають значний потенціал для зміцнення культурної стійкості та адаптивної еволюції в умовах глобалізованого світу. У висновках акцентується на потребі глибокої філософської переоцінки глобалізації, спрямованої на досягнення балансу між глобальною уніфікацією та збереженням культурного розмаїття.