Вплив філософії етики на формування сучасних суспільних норм в Україні - Поліщук, Наталія Володимирівна; Свідло, Тетяна Миколаївна; Сторожик, Марина Іванівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Актуальність представленого дослідження зумовлена необхідністю глибокого аналізу ролі філософської етики в контексті сучасних суспільних трансформацій. Особливо гостро це питання постає в Україні, де на тлі численних криз виникає потреба в нових етичних орієнтирах для формування стійкої та єдиної громадянської спільноти. Мета дослідження — комплексне вивчення взаємозв’язку між філософською етикою, суспільними нормами та індивідуальною моральною свідомістю в контексті сучасних кризових явищ. Особлива увага приділяється українському досвіду, що дозволяє проаналізувати специфіку формування етичних орієнтирів у період соціальних трансформацій. Дослідження здійснено на основі комплексного підходу, що поєднує філософський та історико-культурний аналіз із кейс-стаді. Філософський аналіз виявив ключові етичні принципи, а історико-культурний дослідив еволюцію суспільних норм у різних контекстах. Дослідження підтвердило, що філософія етики відіграє фундаментальну роль у формуванні суспільних норм, особливо в умовах кризи. Аналіз ключових етичних концепцій (утилітаризм, деонтологія, етика чеснот) дозволив виявити їхній вплив на моральні орієнтації індивідів та соціальних груп. Виявлено, що культурні, соціальні та політичні фактори значною мірою впливають на трансформацію етичних норм, особливо в контексті сучасних українських реалій. Результати дослідження підтверджують, що філософські підходи можуть бути ефективним інструментом для розробки стратегій подолання сучасних етичних викликів. Проведене дослідження підтвердило значущу роль філософської етики у формуванні суспільних норм, особливо в умовах кризових ситуацій. Аналіз показав, що етичні орієнтири суспільства є результатом взаємодії культурних, соціальних та політичних факторів. Інтеграція філософських концепцій у суспільне життя сприяє розробці ефективних стратегій подолання сучасних викликів. Отримані результати відкривають перспективи для міждисциплінарних досліджень на стику філософії, соціології та політології, спрямованих на аналіз етичних аспектів сучасних глобальних викликів. Особливу увагу варто приділити вивченню впливу екстремальних ситуацій на формування індивідуальних та колективних цінностей, а також розробці механізмів адаптації етичних норм до нових соціальних реалій.