Організаційна модель ад’ютантської служби в армії УНР у порівняльній ретроспективі - Волосов, Владислав Олегович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У контексті сучасних процесів переосмислення національної військової історії та побудови професійних збройних сил України особливої ваги набуває вивчення малодосліджених інституційних складників армії Української Народної Республіки. Однією з таких є ад’ютантська служба, яка, виконуючи організаційно-комунікативні, розвідувальні та кадрові функції, була важливим елементом військового управління та формувала окремий прошарок освіченого військового персоналу. Її вивчення дозволяє глибше зрозуміти внутрішню структуру армії УНР, характер військово-політичних процесів доби та трансформацію елементів імперської військової спадщини в межах національного війська. Метою дослідження є комплексний аналіз організації, функцій та ролі ад’ютантської служби в армії УНР у контексті військового управління та національного державотворення. У дослідженні застосовано історико-генетичний, порівняльно-історичний, біографічний та структурно-функціональний методи. Вони дали змогу виявити специфіку організації ад’ютантської служби, простежити соціальний портрет виконавців, а також зіставити українську модель з аналогами в арміях сусідніх держав. У ході дослідження встановлено, що ад’ютантська служба в армії УНР, хоч і мала ознаки спадкоємності з аналогічними інституціями Російської імперії, вирізнялася підвищеним рівнем персональної відповідальності, гнучкістю та ідеологічною мотивацією виконавців. Було виявлено широкий спектр функцій ад’ютантів – від оперативного супроводу командирів до участі в розробленні наказів і взаємодії з іншими підрозділами. Соціально-професійний портрет ад’ютантів демонструє переважання молодих освічених військовиків, здатних до автономного ухвалення рішень. У структурі військового управління УНР ад’ютанти виконували роль ключових комунікативних і координаційних ланок. У порівняльному аспекті встановлено, що українська модель виявляла ознаки модернізації в порівнянні з імперською практикою. Ад’ютантська служба в армії УНР становила важливий компонент системи військового управління, що поєднував функціональну ефективність із високим рівнем персоніфікації відповідальності. Її вивчення дозволяє не лише глибше осмислити механізми функціонування збройних сил періоду визвольних змагань, але й побачити можливості адаптації окремих елементів цієї традиції в умовах сучасного реформування Збройних сил України.