Національна ідентичність та вплив примусової мобілізації на громадські рухи опору в Україні - Краснодемська, Ірина Йосипівна; Калініченко, Вячеслав Володимирович (Вісник гуманітарних наук, 2024)
У статті розглядається вплив примусової мобілізації на національну ідентичність та громадські рухи опору в Україні. Дослідження акцентує увагу на історичному та суспільно-політичному становищі України, яка перебуває під тиском зовнішніх сил, що загрожують її суверенітету та національній згуртованості. Особливо важливим є аналіз того, як активізація військових дій і примусова мобілізація впливають на формування української ідентичності та сприяють виникненню і зміцненню громадського спротиву. Метою дослідження є аналіз взаємозв’язку між національною ідентичністю та досвідом примусової мобілізації, зокрема її впливу на формування, мотивацію та організацію громадських рухів опору в Україні. Застосовані методи аналізу, синтезу, узагальнення та систематизації дозволяють дослідити вплив мобілізації на різні регіони країни та їх соціально-політичну динаміку. Результати дослідження свідчать про значний вплив примусової мобілізації на суспільні настрої, які демонструють виразні регіональні відмінності. У регіонах із сильним почуттям української ідентичності мобілізація здебільшого виконує об’єднавчу роль, посилюючи опір зовнішньому агресору та зміцнюючи солідарність. Водночас у регіонах, де переважають історичні зв’язки з сусідніми країнами або існують етнічні суперечності, мобілізація часто посилює напруженість, що може призводити до протистояння державним цілям. Автори акцентують увагу на необхідності вдосконалення державної політики через розроблення ефективних заходів, спрямованих на зміцнення національної ідентичності, із одночасним урахуванням регіональних особливостей під час реалізації мобілізаційних заходів. Дослідження показує, що хоча примусова мобілізація значною мірою зміцнила національну ідентичність у західних і центральних регіонах України, у східних областях її наслідки є неоднозначними, що свідчить про суттєві регіональні відмінності. Наголошено, що примусова мобілізація виступає подвійним інструментом: вона здатна як посилювати підтримку національної ідеї та консолідувати суспільство, так і створювати ризики відчуження окремих соціальних груп, що може підживлювати опір як зовнішнім загрозам, так і внутрішній політиці уряду.