Вплив цифрових технологій на мовні норми та стилістику в умовах трансформації комунікації у нових медіа - Холод, Інна Володимирівна; Калініченко, Тетяна Миколаївна (Вісник гуманітарних наук, 2024)
У сучасному світі, де цифрові технології активно проникають у всі аспекти життя, мовні норми зазнають суттєвих змін, що зумовлено новітніми комунікаційними платформами, такими як соціальні мережі, блоги та мобільні додатки, які створюють нові форми взаємодії. Ці формати комунікації істотно впливають на стилістику та граматичну структуру мови. Висока швидкість обміну інформацією та обмеження на кількість символів сприяють мовним експериментам, що, в свою чергу, спричиняє появу нових лексичних одиниць, трансформацію синтаксичних конструкцій і зміну традиційних граматичних норм. Дослідження цих змін є важливим для глибшого розуміння того, як цифрові технології формують сучасне мовне середовище та які нові мовні норми можуть виникати у цьому динамічному контексті. У статті застосовано метод огляду літератури для аналізу основних характеристик мовлення в нових медіа, зокрема скорочення слів, використання емодзі, сленгових виразів та нестандартної пунктуації. Значну увагу приділено впливу технологій на економію мовлення, що проявляється у тенденції до спрощення речень і структур, а також до зниження значущості традиційних граматичних правил. Результати аналізу розкрили соціальні та культурні чинники, що впливають на формування нових мовних норм. Аудіовізуальні елементи, мультимедійний характер комунікацій та особистісна природа онлайн-взаємодії зумовлюють зростання неформальності у мовленні, що може впливати на сталість усталених мовних стандартів. Висновки підкреслюють важливість збереження мовної культури в умовах активного впровадження цифрових технологій, а також наголошують на необхідності адаптації освітніх програм до нових реалій для забезпечення здобувачів освіти та комунікаторів навичками орієнтуватися у змінному мовному ландшафті. Запропоновано можливі напрями для подальших наукових досліджень та надано рекомендації для фахівців з мовознавства стосовно моніторингу змін мовних норм у період цифровізації.